Więcej o żurku na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Ostatnio coraz rzadziej zjadamy dwuposiłkowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, a przez to potrzebę szybkiego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś serwowane były przeważnie jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli osobiście przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w ofercie restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie stawiane na stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Żurek a barszcz biały – Czy barszcz biały i żurek to ta sama zupa?
Jeśli zapyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób wręcz nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem co do zasady barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, zaś żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która różni te zupy, jakkolwiek trzeba wyraźnie podkreślić, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla zdolności kucharza oraz jego indywidualne preferencje. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej jarzyn oraz grzybów. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej albo z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, bo w ramach tej grupy zup można wymienić 3 rodzaje:
– kwaśny, zawiesisty żur przygotowywany z reguły ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.
Nie trzeba przygotować samodzielnie bazy na barszcz biały i żur
Wykonanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy nie jest skomplikowane, choć nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. Na blogach kulinarnych znajduje się wiele przepisów na zakwas, które warto wypróbować. Stosując jednak domowy zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeśli chęć np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodziewanie, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym ugotujemy wyborny barszcz biały i żurek staropolski czy też śląski.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]