Kup kapustę kiszoną ekologiczną na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Specyficzny smak białej kapusty kwaszonej jest integralną cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – dlaczego warto jeść?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo tych dwóch określeń używa się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych powstałych na skutek szukania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne składowanie pożywienia. Drobno posiekane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne minerały i witaminy, których zdobycie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli w dzisiejszych czasach. A należy podkreślić, że kapusta kwaszona ma wiele substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, a także witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B2, B6, B9). Ponadto, kapusta kiszona to źródło m.in. błonnika pokarmowego, magnezu i żelaza. Zarazem to żywność niskokaloryczna, stąd poleca się jej spożycie osobom myślących o schudnięciu.
Jak używa się kwaszonej kapusty w kuchni
Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy zarówno w dodatkach do dań, jak i jako podstawowy ich składnik. Nieprzetworzoną zwykle spożywa się ją jako surówkę z marchewką i cebulą, która współgra z daniami z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również artykuł, który rewelacyjnie komponuje się z pieczarkami i czerwonym mięsem, dlatego używa się jej w farszu do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby tradycyjne polskie dania – kapuśniaka, bigosu bądź góralskiej kwaśnicy.
Zasadniczo każdy szef kuchni posiada własny przepis na kapustę kwaszoną, lecz w dzisiejszych czasach raczej rzadko kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia pożywienia na czas zimy. Kiszoną kapustę w dużych oraz niewielkich woreczkach bez problemu znaleźć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]