Zobacz, gdzie kupić ciastka do kawy.
Wielu z nas przyzwyczaiło się do spożywania kawy w biegu w drodze do pracy bądź do śniadania. Nic w tym dziwnego, bowiem napój ten ze względu na zawartą w niej kofeinę pobudza i pozwala z pełną siłą zmierzyć się z zaplanowanymi zadaniami. Często pomijamy to, iż kawa połączona z przeróżnymi dodatkami zmienia się w zniewalający rarytas, przy którym można wypocząć po stresującym dniu w pracy. Jakie w takim razie ciasta i słodkości najlepiej smakują z kawą?
Dodatki do kawy, które uwydatniają walory smakowe tego napoju
Do kawy, w szczególności jeżeli lubimy pić ją czarną i niesłodzoną, idealnie pasują wszelkie słodkości, które przeciwważą jej intensywny smak. To głównie:
– orzechy, migdały i orzechoweciastka – czy spałaszujemy do kawy garść orzechów, po prostu ciastka z ich dodatkiem lub słodkie makaroniki pieczone ze startych migdałów, z pewnością będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Powinno się jednak mieć na uwadze, iż orzechy mają w sobie dużo tłuszczy, co prawda tych zdrowych, ale i tak lepiej jeść je z rozwagą;
– kruche ciastka – np. ciastka owsiane, herbatniki i biszkopty, czyli wszystkie słodkości, które da się zanurzyć w ciemnym napoju;
– słodycze z miodem, karmelem i toffi – sezamki, krówki lub holenderskie stroopwafle – te słodycze doskonale pasują do popołudniowej kawy i dobrej książki;
– nugaty – wyborny deser wytwarzany z ubitych białek jaj i miodu, które miesza się z prażonymi orzechami (rozdrobnionymi bądź w całości), czasami z dodatkiem kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny specjał, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Włoszech, we Francji oraz w Hiszpanii. Tam też produkuje się najlepsze słodycze tego rodzaju;
– ciasta z cynamonem – w grę wchodzą szarlotki i słodkie cynamonowe bułki z ciasta drożdżowego. Cynamon świetnie potęguje walory smakowe kawy (można go dodać też wprost do napoju, np. posypać nim jedwabną piankę naszego cappuccino);
– czekolada – kilka kostek gorzkiej czekolady i kawa to połączenie, które zauroczy nawet najbardziej kapryśne osoby. Naturalnie polecamy kupować czekoladę najlepszej jakości z niewielką zawartością cukru i tłuszczu oraz jak najwyższą zawartością miazgi kakaowej (co najmniej 70%). Dobre tabliczki czekolady poznaje się po wyraźnym chrupnięciu podczas jej łamania.
Nasza lokalizacja:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]