Domowe kiszonki znajdziesz na https://tinyurl.com/ygvrvf9y.
Warzywa kiszone są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański rarytas, nieczęsto spotykany w pozostałych krajach świata. Lecz domowe kiszonki modne są nie tylko na terenie Europy, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.
Kwaszone przetwory warzywne – czyste zdrowie na naszym talerzu
Wedle historyków metoda zabezpieczenia pożywienia poprzez ich zanurzenie w solance, w soli lub w roztworze octu, znana jest ludzkości od przeszło 4 tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się je zanurza, blokuje rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Kilkaset lat wstecz był to świetny sposób, aby zwiększyć czas zdatności do spożycia warzyw, mięsa oraz ryb niekiedy o kilka miesięcy. W związku z tym przyjął się obyczaj szykowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory od zawsze znane są z własności prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Zawierają one m.in. mnóstwo witaminy C, dlatego też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszonki warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z bobiku bądź buraka cukrowego.
Kiszone przetwory warzywne na świecie
Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni praktycznie w większości zakątków świata, także w Kanadzie i w USA, gdzie ta kategoria przetworów z warzyw nie cieszy się ogromną popularnością. Jednak pickle są tam bodajże najbardziej lubianym uzupełnieniem hot-dogów, hamburgerów i kanapek. W Polsce prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraki, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. bakłażany, cebulę oraz owoce (przykładowo oliwki), a niekiedy nawet jaja.
Ocet i Solanka zmieniają teksturę oraz smak warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się podstawą bądź znaczącym dodatkiem do setek potraw narodowych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonek może być inny w poszczególnych krajach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. Wskutek tego ogórek kiszony podług typowej polskiej receptury, nie będzie smakował identycznie jak ten zakiszony np. w Chinach.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]