Zobacz, gdzie zamówić barszcz czerwony z butelki.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą jemy zwykle w czasie Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja podawania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako dodatek do innych potraw.
Barszcz czerwony to zupa uniwersalna
Zdaje się, iż barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaskowaty, a przy tym trochę słodkawy aromat sprawia, że perfekcyjnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni zalewają nim pierogi z kapustą, grzybami albo mięsem, pozostali preferują w nim jajko na twardo, kartofle oraz kiełbasę. Barszcz czerwony to nie tylko posiłek na obiad, lecz też wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy idealnie podkreśli smak chrupiącego pasztecika z pieczarkami bądź drożdżówki z kapuścianym nadzieniem.
Warto podkreślić, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, gdyż zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, a także sporo żelaza, przez co rekomenduje się je anemikom. Jednak z uwagi na fakt, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie z reguły je się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na zakwasie z buraków kiszonych!
Nie powstała kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego odrobinę cukru, żeby wydobyć naturalną słodkość buraka, inni wolą pikantny barszcz, mocno pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym dostarcza organizmowi więcej ważnych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przyrządzać samodzielnie, jednak proces fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeśli jednak znienacka najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w sklepie bądź online.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]