Jeśli chcesz kupić sok z kiszonej kapusty, kliknij tu.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kombucza, maślanka albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału witaminy potrzebne dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę substancji oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Kluczowym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kiszonek to również kopalnia witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – już 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Dlaczego należy pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Co więcej nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka lub refluks. Pobudzają one także apetyt i działają osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]