Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Zobacz, gdzie kupić sok z kiszonych buraków.

Od wieków w rodzimej kuchni używa się kiszonych warzyw. Ostatnio jednakże często wymienia się także ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który dzisiaj często spotykany jest na półkach marketów w alejkach z żywnością eko.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości i składniki odżywcze

Zapewne każdy z nas będąc dzieckiem spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaśny, lecz niezwykle zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także rozmaite minerały, jak żelazo, potas i cynk. Wielu ludzi może mieć trudności z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, lecz rekomenduje się wypijać go regularnie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę żołądka, więc w efekcie może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też anemikom. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie należy nadużywać – zaleca się pić mniej więcej 1 szklankę soku dziennie.

Sok z kiszonych buraków ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Kolejnym lubianym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni, a który spożywamy też jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność: zapobiega zatwardzeniom, obniża ciśnienie, a przy tym podnosi koncentrację. Mimo że buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z schorzeniami nerek albo reumatyzmem.

Jeżeli nie masz możliwości, by przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym markecie bądź zamówić online w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż soki tego rodzaju należy składować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]