Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?

Chcesz nabyć sól himalajską? Koniecznie odwiedź tę stronę.

Sól to składnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie cechy ma sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu warto ich używać w kuchni?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak posiłków. Choć nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 g na dobę) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele wartościowych minerałów i pierwiastków, między innymi wapń, selen czy magnez, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i składników, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi znakomity do naszych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem cynku, wapnia czy magnezu, czyli pierwiastków koniecznych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, tym samym nie traci swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]